Norturabonden - en miniserie
Norturabonden er en filmserie som viser hvordan det er å være bonde i Nortura.
Serien skal i størst mulig grad skildre hverdagen på gården og er basert på opptak både i fjøset, i omgivelsene og hjemme. Gjennom dette får publikum et innblikk både i familieliv og gårdsdrift, slik at man blir kjent med bonden og familien - og får en forståelse for hvordan det er drive husdyrproduksjon i Norge. For seere som ikke er godt kjent med norsk landbruk er det også mulig å lære litt om de ulike husdyrproduksjonene.
Nortura ønsker å gjøre opptakene så realistisk som mulig, og ber bøndene om å ikke gjør spesielle tilpasninger i forkant av et opptak. Det betyr at seerne kan møte rot eller hverdagslige hendelser.
Morten Henriksen
Du vet sikkert at Nortura har produsenter over hele, landet, men visste du at Nortura også har dyktige rådgivere som hjelper bonden med å produsere de beste råvarene til maten du spiser hver dag? Målet til rådgiverne er å heve standarden på produksjonen sånn at de hele tiden kan være et bidrag til at produktene våre blir enda bedre og tryggere. Heng deg på når vi besøker rådgiver Morten på jobb hos en kalkunprodusent i Vestfold.
Jørgen Thorshov
Bli med til Enebakk i Akershus for å se hvordan Jørgen forbedrer klimaavtrykket på gården sin. Jørgen er fjerde generasjon som driver Thorshov gård. Da han tok over ble gården drevet på konvensjonelt vis. Nå har han tatt miljøvennlige grep for å redusere utslipp av blant annet CO2. Oversikt over tall og klimaresultater får han i Klimakalkulatoren som er et digitalt verktøy spesielt utviklet for landbruksnæringa og den norske bonden.
Ida Bamsrud
Gården til Ida ligger i Indre Østfold, en av Norges største landbrukskommuner. Ida overtok gården etter foreldra sine, produserer egg for PRIOR, og driver sammen med mannen sin, en melkebonde fra nabogården. Tryggheten med å kunne selge egg til PRIOR ga Ida og mannen hennes rom for å lage et lite is-eventyr. Isen fra Bamsrudlåven er en prisvinnende suksess med ureiste egg og kortreist melk fra nabogårdene. Møt Ida i denne utgaven av Norturabonden og bli kjent med gårdsdriften hennes.
Monica Bratland
Over hele landet har Nortura produsenter for at du skal få norsk mat på bordet hver dag. På Varhuag utenfor Stavanger produserer Monica Bratland svin for Nortura og Gilde. Monica tok over gården etter moren sin i 2016, og er 7. generasjon på gården i hennes slekt. Kort tid etter overtakelsen bygde de et nytt og moderne grisehus. Monica driver gården sammen med mannen sin.
Martin S. Linnerud
Martin holder til i Brumunddal, i høydedraget, noen hundre meter over Mjøsa. Her har Martin tatt over gården etter foreldra sine og produserer nå kylling for Nortura og PRIOR. Kyllingene til Martin har en egen avdeling hvor de kan base i torv og leke seg. Her på Lundby gård trives kyllinger og to generasjoner bønder med utsikt over Mjøsa og Hedmarken. Bli med inn i kyllinghuset og se hvordan dyra til Martin har det i hverdagen sin.
Jostein Eiane
Jostein driver gård i Ryfylke og har både sau og storfe på gården. Denne våren venter han mer enn 300 nye lam og vi fikk være med inn i fjøset for å bli med på lammingen. Sauer og lam skal senere ut på beite. Gården til Jostein heter Sokn Gård og ligger ytterst på en øy, med naust og fjøs ned mot fjæra. Her har han lagt til rette for gårdsturisme og for klimavennlig landbruk.
Norturas bønder går hver eneste dag på jobb fordi det oppleves som meningsfylt å jobbe med matproduksjon. Men samtidig opplever vi at det i Norge er for lite kunnskap om hvordan maten produseres – og hvordan det er å drive gård i Norge. Serien skal bidra til å bygge mer kunnskap om norsk gårdsdrift og husdyrhold i Norge.
Vi håper at en større grad av åpenhet skal gjøre flere interessert i norsk landbruk, og opptak basert på en tradisjonell reality-tilnærming bidrar til å bygge tillitt til norsk matproduksjon.
Vi møter bønder som tar oss med inn i sin hverdag og lar oss bli kjent med denne. Vi har bedt deltagerne fortelle om gården og hvordan de driver, og spør om å få følge de gjennom hverdagslige gjøremål. Det kan oppstå situasjoner som ikke er planlagt, enten i fjøset eller i intervjusituasjonen, i form av hendelser eller uttalelser. Dette vil i minst mulig grad bli redigert, da vi ikke ønsker å redigere historiene. Vi ønsker ikke å stille spørsmål av politisk karakter, og vil derfor redigere vekk uttalelser som er politiske eller på annen måte krenkende overfor tredjepart. Det kan oppstå hendelser i etterkant av opptak vi ikke er kjent med. Den enkelte må selv stå ansvarlig for egne uttalelser.
Nei, Nortura forsøker å tegne et mest mulig realistisk bilde av bondens hverdag. Vi spør bøndene om å ta oss med inn i sin hverdag. og oppfordrer alle til å være seg selv og møte oss uten forberedelser. Vi ønsker for eksempel ikke at det skal ryddes før vi kommer – og vi ønsker ikke at de skal møte oss med andre rutiner enn normalt.
Vi bruker tid med opptak og filmer dyra i sine naturlige omgivelser. Enkelte ganger vil vi også besøke bonden flere ganger. Nortura har i forkant av møtene rådført seg med rådgiverapparatet, som kjenner gårdbrukerne fra før, slik at vi vet mest mulig i forkant. Vi legger dessuten vekt på å besøke flere typer gårder, både de som har nyere fjøs og eldre fjøs. Dyrevelferd I Nortura er viktig både bonden, selskapet og for dyra, og det er mange som hver eneste dag går på jobb for å sikre at dyra har det bra.