Økt forbruk av hvitt kjøtt
Fra 2015 til 2016 økte vårt engrosforbruk av hvitt kjøtt med 5,9 prosent. Det hvite kjøttet har igjen fått luft under vingene, og flyr videre oppover mot europeisk nivå.
Tallene kommer fra den årlige rapporten «Kjøttets tilstand» fra bransjeorganisasjonen Animalia.
- Etter en liten dump i den eventyrlige forbruksutviklingen de siste par år, ser vi nå igjen en gledelig økning, sier Åse Kringlebotn, kommunikasjonssjef for matfag og ernæring i Nortura.
- Norsk hvitt kjøtt er tryggest i verden og kjøttet passer til alle anledninger, til hverdag og fest, til store og små.
Gjerne mer
Helsemyndighetene har satt et tak for anbefalt forbruk av rødt kjøtt, men det finnes ikke en slik grense for rent hvitt kjøtt.
Tvert imot, gis det i mange sammenhenger råd om å gjerne spise noe mer, da hvitt kjøtt er magert og i det lille fettet som finnes, er det mest av de helsevennlige, umettede fettsyrene.
Sverige høyere
I vårt naboland i øst spiser folk over 20 prosent mer hvitt kjøtt enn oss, og svenskene ligger omtrent på gjennomsnittsnivået i Europa.
- Det er ingen grunn til at ikke vi også kan spise hvitt kjøtt enda oftere; vårt kylling- og kalkunhold gir klimavennlig kjøtt, og fôret er i hovedsak basert på vårt eget korn de år da den ernæringsmessige kvaliteten ikke er god nok som menneskemat. Vi snakker ofte om at norsk hvitt kjøtt har ti verdensrekorder, avslutter Åse Kringlebotn.
De ti verdensrekordene til hvitt kjøtt:
- Norsk hvitt kjøtt er verdens tryggeste
- Hvitt kjøtt er den sunne matvaren som øker mest i Norge (fra ca. 1 kg per person per år i 1960 til snart 20 kg nå)
- Hvitt kjøtt er verdens mest spiste kjøtt
- Hvitt kjøtt er tillatt i alle kulturer og religioner
- Hvitt kjøtt er kjøttslaget med lavest fettinnhold
- Hvitt kjøtt er kjøttslaget med den mest helsevennlige sammensetningen av fettsyrer
- Hvitt kjøtt kan kombineres med all verdens krydder, urter og tilbehør
- Hvitt kjøtt gir ingen allergier
- Hvitt kjøtt gir ingen matintoleranser
- Hvitt kjøtt er den mest klimavennlige kjøttproduksjonen.
Hvitt kjøtt = kylling, kalkun (og hønsekjøtt).