Julemattrender og tradisjoner fra Gilde og Prior
Gilde er julematmerket for de aller fleste nordmenn, ifølge en undersøkelse Ipsos har gjennomført for Nortura. Omkring i landet jobbes det nå iherdig ved Norturas fabrikker med å lage god, tradisjonsrik julemat til det norske folk.
Tradisjonen tro serveres kjøtt fra Gilde og Prior på mange bord i førjulstiden. Ribbe og pinnekjøtt står fortsatt sterkt på menyen på julaften i mange hjem. Mange kombinerer ribba med et utvalg av julepølser og medisterkaker. Men det er også blitt mer trendy med lettere kjøttvarianter som kylling og kalkun i løpet av julen.
Ifølge en undersøkelse Ipsos har gjennomført for Nortura er Gilde det store julematmerket i Norge. Rapporten viser at hele 63% nevner Gilde først når de blir spurt om hvilke julematmerker de har kjennskap.
- Undersøkelsen bekrefter noe vi har trodd lenge, og viser at nordmenn setter pris på den gode norske julematen. I år ser mange frem til endelig å samle kolleger og nære venner til førjulshygge. Dessuten gleder mange seg veldig til endelig å kunne invitere hele storfamilien til god julemat. I år er det ekstra høye forventninger til julebordsesongen siden den ble avlyst i fjor grunnet pandemien, sier Knut Jacobsen, innsiktsjef i Nortura.
PRIOR HVIT JUL – trendy produktserie
Jula er en tid som ofte går i høygir; innkjøp av gaver, vasking, baking og midt oppi dette ønsker vi å kose oss og spise gode, sunne og smakfulle måltider. Pølser og medisterkaker er lettvinte middager i førjulstiden.
Flere undersøkelser viser at det er blitt mer trendy med lettere kjøttvarianter som kylling og kalkun på den store dagen. Prior Hvit Jul gir forbrukeren muligheten til å gjøre førjulsdagene og romjulen litt hvitere, litt sunnere og mer variert, slik at det fremdeles skal være lett å kose seg.
- Vi ønsker å gi forbruker et lettere alternativ og å være tydeligere til stede med smakfulle, sunne og litt magrere produkter inn mot den store høytiden, sier senior markedssjef i Prior Elin Prangerød.
Prior Hvit Jul, som ble lansert for første gang i 2020, har en rekke produkter som passer både til barnefamilier, store familier, små familier, enslige, selskap eller når man ønsker noe raskt i hånden.
Serien består av flere kalkunprodukter, egg, hel kylling og ikke minst julepølser og medisterkaker av kylling og kalkun. Produkter med mye smak og litt mindre fett.
Unngå matsvinn - bruk rester fra julematen
For å unngå matsvinn er det lurt å bruke rester fra julematen utover i romjulen. Det er både tidsbesparende og bærekraftig. Mat fra dagen før kan brukes til lange og late dager med en god frokost og lunsj i julen. Spe på med pålegg som julesylte og posteier eller kokte egg i kombinasjon med hjemmebakt brød.
Årets julesortiment fra Gilde og Prior:
Julens pølser fra Gilde:
Kokt julepølse – Nordmenns julefavoritt siden 1964 (finnes i de fleste butikker).
Røkt julepølse – Bøkerøkt, smakfull og saftig. For de som ønsker enda mer smak (finnes i de fleste butikker).
Vossakorv – Grov, røkt pølse som er perfekt til pinnekjøtt!
(finnes i COOP-butikker)
Go’ & mager – Kokt julepølse. 50 % mindre fett enn vanlige julepølser.
(finnes i REMA og utvalgte COOP-butikker).
Sosisser – Små julepølser.
(Finnes i de fleste butikker)
Gilde medisterkaker – Samme gode smaken år etter år, saftig.
(Finnes i de fleste butikker).
Gilde medisterkakedeig – enkel tilberedning. Form og stek selv.
(Finnes i utvalgte REMA-butikker).
Julens pålegg fra Gilde:
Gilde julesylte – Håndlaget tradisjonell sylte som passer perfekt til julens måltider. Julesylte er den største varianten av tradisjonspåleggene fra Gilde og er en viktig del av julens frokoster.
(Finnes i de fleste butikker).
Lammerull, ribberull, okserull, kokt tunge og juleskinke går alle inn i julesortimente fra Gilde. Lefsesylte, skinkestek og roastbiff selges dessuten i store pakninger (på Rema). Evt. Roastbiff, julesylte og juleskinke med sennep og honning selges i store pakninger (i utvalgte NorgesGruppen-butikker).
Gilde pinnekjøtt – Pinnekjøtt fra Gilde er en viktig del av det store julemåltidet mange steder i landet. Alltid norsk kjøtt. Kommer også i røkt variant, fra lammebog og det finnes en variant fra Gourmetlam. (pinnekjøtt fra Gilde finnes i de fleste NorgesGruppen og COOP-butikker)
Gildes posteier – kommer som ovnsbakt, grov og ovnsbakt, og med bacon
(Finnes i de fleste butikker)
Gilde Lutefiskbacon
som er smakfull og saftig
(Finnes i de fleste butikker)
Gilde juleribbe – norsk ribbe med rutet svor. Serveres til årets viktigste måltid. Suppler gjerne med Gilde ribbefett som kan kjøpes ved siden av i individuell pakning.
Gilde ribbe kommer i variantene filetribbe, tynnribbe, familieribbe, juleribbe og ekstra kjøttrik ribbe.
(Ribbe fra Gilde finnes i de fleste butikker).
Gilde Ribbenstek - består av svinekam uten ben med ferdig stripet svor. Et perfekt alternativ til julemiddagen!
(Finnes i REMA).
Andre kjente juleklassikere fra Gilde:
Gilde Juleskinke – røkt på ekte flis.
(Finnes i de fleste butikker)
Gilde lammelår – lettsaltet
(Finnes i REMA og utvalgte COOP-butikker)
Gilde bayonneskinke – rå salt og røkt
(Finnes i REMA, NorgesGruppen og utvalgte COOP-butikker).
Eldhus smalahove fra Gilde
(Finnes i utvalgte NorgesG og COOP-butikker).
Syltelabber fra Gilde – en delikatesse på julebordet. Godt som snacks f.eks. sammen med rødbeter, sennep og godt brød.
(Finnes i de fleste butikker)
Hvit Jul fra Prior
Prior Medisterkaker – laget av kyllingkjøtt.
(Selges i NorgesGruppen)
Prior Julepølse laget av kylling- og kalkunkjøtt.
(Selges i NorgesGruppen)
Hel, fersk Prior kylling på ca 1,5 kg - Utmerket alternativ til hel kalkun dersom man er 2-3 personer.
(NorgesGruppen)
Prior kalkun lårstek - utbeinet, krydret med provencekrydder, surret og pakket i stekepose.
(Selges i NorgesGruppen)
Prior marinert Kalkunbryst
- selges frossen. Passer utmerket dersom man synes hel kalkun blir for mye mat.
(Selges i alle kjeder)
Prior Kalkunfilet naturell – selges fersk. For deg som bare ønsker fileten.
(Selges i alle kjeder)
Prior Kalkunfilet appelsinmarinert – selges fersk, marinert med deilig juleinspirert appelsinmarinade.
(selges i NorgesGruppen)
Prior hel, frossen kalkun - med innmat i egen pose.
(Selges i NorgesGruppen, Rema og Coop).
Prior Festkalkun - frossen kalkun som er ekstra stor 6,5-8,5kg. I esken følger det med innmat, krydder, stekepose og oppskrift fra Kokkelandslaget.
(selges kun på Coop).
Prior hel, fersk kalkun, ca 5,75kg - selges tett inn mot jul. Her slipper du prosessen med å tine kalkunen før du skal bruke den.
(Selges i NorgesGruppen og Coop).
Finn inspirasjon til julebord og julemat på matprat.no, gilde.no og prior.no.
Fotoet er av Elin Prangerød og Cecilie Gard-Løken.