Gå til innhold

10 tankevekkere om mat og matproduksjon

Dette er et faktahefte om Norturas produksjon. Det tar for seg flere av de spørsmålene, påstandene og antakelsene vi, våre bønder, våre ansatte og våre kunder, møter i hverdagen fra både samfunn, myndigheter og media. Det forklarer hva vi i Nortura tenker om bærekraft og hvorfor husdyrproduksjon spiller en viktig rolle i fremtidens bærekraftige Norge.

Gilde Hemsedal no017077 Foto Oivind Haug

Skal vi ta kloke valg for fremtiden er vi nødt til å se helheten og basere våre konklusjoner på riktige fakta. Et for snevert syn på bærekraft kan gi uante konsekvenser for landet vårt og potensielt ødelegge mulighetene for kommende generasjoner.

Vi ser at debatten stadig blir preget av aktører som kun har på seg én hatt, som kun ser én utfordring, eller som følger én ideologi. Da kan løsningene virke enkle, men fort gi utilsiktede negative konsekvenser på andre områder. Å kun se på utfordringer fra ett ståsted, er ikke en luksus Nortura har.

For hva om...

Gård

Vi lar de familieeide gårdene med husdyr over hele Norge legge ned? Hva vil da skje med bosetningen i landet vårt? Hvordan vil det påvirke selvforsyningen vår? Eller kulturlandskapet vi alle er så glad i? Hva vil skje med de 1400 rødlistede plante- og dyreartene som er avhengig av beitelandskapet, når det gror igjen? Hva vil da skje med biene og pollineringen, som vi er avhengig av for annen matproduksjon?

Sokn gard Ryfylke no034437 Foto Pal Engh 1

Og hva skjer når vi bruker internasjonale tall på klimautslipp som er mer enn dobbelt så høye som Nortura sine når vi diskuterer klimakutt i Norge? Da blir den norske kua problemet selv om antall storfe er blitt halvert i Norge siden 1940 og metanutslippet fra landbruket har gått ned i den samme perioden, samtidig som Norge sine totale utslipp har eksplodert.

Storfekjøtt

Og er det virkelig det rene, næringsrike kjøttet som er problemet i kostholdet vårt? Vil vi få bedre helse av å drastisk redusere inntaket av rødt kjøtt – når rødt kjøtt bidrar til å dekke behovet vårt for en rekke næringsstoffer? Hva fyller vi egentlig handlekurvene våre med, og betyr reduksjon i rødt kjøtt automatisk økt inntak av fisk, grønnsaker eller belgvekster?

Så hva mener vi i Nortura vil bidra til et bærekraftig matsystem i Norge? Jo, det er egentlig ikke noe hokus pokus;

- Et sunt og variert kosthold bestående av matvarer med høy kvalitet som bidrar til å dekke de næringsstoffene kroppen trenger for å fungere.

- Et kosthold som minimerer negativ påvirkning og maksimerer langsiktig positiv verdiskaping for miljø, mennesker og økonomi.

- Et kosthold med utgangspunkt i det som det norske naturgrunnlaget gir oss muligheten til å produsere.

Betyr det at vi er i mål, eller at vi ikke har forbedringspotensial? Absolutt ikke.

God lesing.

Matilda Aronsson no035328 Foto Pal Engh
Matilda Aronsson
Senior kommunikasjonsrådgiver
matilda.aronsson@nortura.no 915 96 181