Hvordan jobber Nortura med ultraprosessert mat?
Som en av Norges største matprodusenter har vi et ansvar for folkehelsen. I mange år har vårt arbeid med å utvikle sunnere produkter i hovedsak basert seg på helsemyndighetenes målsetninger om å redusere salt og mettet fett i produktene våre, men nå vektlegger vi også den nye kunnskapen om ultraprosessert mat. Arbeid med å fase ut en ingrediens eller tilsetningsstoff kan imidlertid være omfattende og ta tid. Vi lager mat til mange tusen mennesker hver dag – og tilbyr produktene våre i hele landet. Da trenger vi ofte noen hjelpestoffer, utover det man bruker på eget kjøkken eller i småskala matproduksjon.
Dette gjør vi per i dag:
- Følger nøye med på forskningen som kommer, og initierer og deltar i ny forskning på området for å finne flere svar.
- Vi jobber mer ut ifra føre-var-prinsippet enn tidligere. Blant annet har vi faset ut karragenan (E407) i 2021 og 2022, og vi har besluttet å fase ut maltodekstrin. Vi bruker heller ikke karboksymetylcellulose (E 466) eller Polysorbat 80 (E 433) i vår produksjon.
- Alle våre produkter inneholder en vesentlig andel råvare, og vi forsøker å holde innholdet så høyt som mulig, innenfor de rammene vi har.
- Vi ser på muligheten for å gjøre noen av volumproduktene våre grovere
- Vi jobber med forbedringer på eksisterende portefølje, og å utvikle mindre prosesserte produktalternativer.
- Du kan allerede blant annet finne kjøttkaker, -boller og ferdige måltidsløsninger fra Nortura som ikke er ultraprosesserte.
Vi vil fortsette dette arbeidet, og gjøre det vi kan for å få resultatene ut i butikkhyllene!