Gå til innhold

Ultraprosessert mat

I tillegg til å tilby rene råvarer, er Nortura avhengig av å produsere bearbeidede/prosesserte produkter. Prosessering er blant annet viktig for å kunne utnytte alle råvarene, unngå matsvinn, sikre jevn kvalitet over tid og forlenge holdbarheten. Samtidig viser nyere forskning at den mest prosesserte maten, den såkalte ultraprosesserte maten, kan ha uheldige helseeffekter. Det tar vi på alvor.

Det finnes ingen offentlig definisjon på hva ultraprosessert mat er, men NOVA-klassifiseringens definisjon er den mest utbredte. Kort forklart er NOVAs definisjon på ultraprosessert mat, produkter som er så omfattende prosessert at de ikke lenger ligner den råvaren de kommer fra. De har ofte et høyt innhold av salt, sukker og fett, og er tilsatt ingredienser du ikke finner på eget kjøkken, som ekstraherte ingredienser (f.eks. proteinisolater og modifisert stivelse) og tilsetningsstoffer med pyntefunksjon. NOVAs definisjon på ultraprosessert mat rommer ikke bare det vi ser på som junkfood og snacks, men favner også produkter som ansees som sunne – produkter som har et lavt innhold av fett, salt og sukker eller høyt innhold av gunstige næringsstoffer. Grensene for hvor et produkt går fra å være prosessert til ultraprosessert kan være noe uklare.

Eldhus Polsemaker no08355

Hvorfor prosesseres maten?

Prosessering gjør at vi kan utnytte alle råvarene, unngå matsvinn og forlenge holdbarheten ved å hindre vekst av uønskede bakterier og toksiner. Det gjør også at vi kan sikre stabil kvalitet på produkter over tid - det er helt nødvendig for å sikre mat til en økende befolkning og ikke minst et viktig element når vi snakker om bærekraft.

Vi mennesker har brukt ulike prosesseringsmetoder som hakking, tørking, salting, fermentering, steking og røyking i veldig lang tid. Eksempelvis finnes det henvisning til pølser mange tusen år tilbake i tid, hvor det hele startet som en måte å preservere mat på, slik at den kunne lagres lenge. Allerede i romertiden ble urter og krydder tilsatt for å påvirke smaken på pølsene.

Måten vi prosesserer mat på i dag har endret seg, men bygger fremdeles på de gamle metodene. Moderne teknologi har gitt oss noen nye prosesseringsmuligheter og ikke minst bidratt til effektivisering av prosessene. Vi kan også i større grad tilsette enkeltingredienser og tilsetningsstoffer som gir en direkte påvirkning på produktet. Hva og hvor mye vi kan tilsette, er strengt regulert.

Visste du dette?

Flere undersøkelser viser at mange nordmenn tror at kjøttdeig er ultraprosessert. Slik er det imidlertid ikke. Kjøttdeig uten salt og vann er betegnet som rent kjøtt, og er derfor et godt alternativ om du ønsker et råvarebasert, anvendelig og enkelt alternativ til middag!

Ny forskning på ultraprosessert mat

Med klassifiseringssystemet for prosessert mat har det også kommet ny forskning. Forskningen tyder på at det er noe med den ultraprosesserte maten som kan gjøre oss syke. Høyt inntak av ultraprosessert mat knyttes blant annet til overvekt og fedme, samt ulike livsstilsykdommer som hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2 og kreft.

Teoriene om hvorfor, er mange. Skyldes det næringsstoffsammensetningen i produktene – er det for mye av noen og for lite av andre? Endrer inntaket av ultraprosessert mat tarmfloraen vår – og hvorfor? Skyldes det tilsetningsstoffene, ingrediensene eller en kombinasjon? Er det valg av prosesseringsmetode eller strukturen på produktene som er problemet? Fremmer inntaket av ultraprosessert mat overspising, utover økt energiinntak, og i så fall hvordan? Eller kan det skyldes en kombinasjon av det hele?

Vi mangler fortsatt mange svar, men vi i Nortura tror likevel på at vi kan gjøre positive endringer for folkehelsen før alle puslespillbrikkene er på plass.

Hvordan jobber Nortura med ultraprosessert mat?

Som en av Norges største matprodusenter har vi et ansvar for folkehelsen. I mange år har vårt arbeid med å utvikle sunnere produkter i hovedsak basert seg på helsemyndighetenes målsetninger om å redusere salt og mettet fett i produktene våre, men nå vektlegger vi også den nye kunnskapen om ultraprosessert mat. Arbeid med å fase ut en ingrediens eller tilsetningsstoff kan imidlertid være omfattende og ta tid. Vi lager mat til mange tusen mennesker hver dag – og tilbyr produktene våre i hele landet. Da trenger vi ofte noen hjelpestoffer, utover det man bruker på eget kjøkken eller i småskala matproduksjon.

Dette gjør vi per i dag:

- Følger nøye med på forskningen som kommer, og initierer og deltar i ny forskning på området for å finne flere svar.

- Vi jobber mer ut ifra føre-var-prinsippet enn tidligere. Blant annet har vi faset ut karragenan (E407) i 2021 og 2022, og vi har besluttet å fase ut maltodekstrin. Vi bruker heller ikke karboksymetylcellulose (E 466) eller Polysorbat 80 (E 433) i vår produksjon.

- Alle våre produkter inneholder en vesentlig andel råvare, og vi forsøker å holde innholdet så høyt som mulig, innenfor de rammene vi har.

- Vi ser på muligheten for å gjøre noen av volumproduktene våre grovere

- Vi jobber med forbedringer på eksisterende portefølje, og å utvikle mindre prosesserte produktalternativer.

- Du kan allerede blant annet finne kjøttkaker, -boller og ferdige måltidsløsninger fra Nortura som ikke er ultraprosesserte.

Vi vil fortsette dette arbeidet, og gjøre det vi kan for å få resultatene ut i butikkhyllene!

Tilsetningsstoffer

Hærland 2 Foto Øivind Haug

Nortura bruker kun de tilsetningsstoffene som våre fagfolk mener er nødvendige for det enkelte produktets mattrygghet og kvalitet. Vi gjør fortløpende vurderinger av behov og gjør endringer når vi mener det er fornuftig.

Les mer...