Hvordan forholder Nortura seg til ultraprosessert mat?
Som en av
Norges største matprodusenter har vi et ansvar for folkehelsen. I mange år har vårt
arbeid med å utvikle sunnere produkter i hovedsak basert seg på
helsemyndighetenes målsetninger om å redusere salt og mettet fett i produktene
våre, men fremover vil vi også vektlegge den nye kunnskapen om ultraprosessert
mat.
I vår
produktutvikling er vi opptatt av å følge gjeldene lover og regler for å lage
så trygg, sunn og god mat som vi kan, samtidig som vi skal treffe ulike behov
og ulike prisklasser. I de tilfeller der vi mener at det er tilstrekkelig
dokumentasjon på plass for å gjøre innstramninger utover det regelverket
krever, så gjør vi det.
Arbeid med
å for eksempel fase ut en ingrediens eller tilsetningsstoff kan imidlertid være
omfattende, da vi som lager mat til mange tusen mennesker hver dag – og tilbyr
produktene våre i hele landet, ofte trenger noen hjelpestoffer, utover det man
bruker på eget kjøkken eller i småskala matproduksjon. Dette for å sikre jevn
kvalitet på produktet over tid og å unngå matsvinn.
Dette gjør vi per i dag:
- Følger nøye med på forskningen som kommer, og initierer og deltar i ny forskning på området for å finne flere svar.
- Vi er i gang med en større gjennomgang og vurdering av tilsetnings- og hjelpestoffene vi benytter, og ønsker å ha en større føre-var-tilnærming til hva vi tilsetter produktene fremover. Blant annet faset vi ut karragenan (E407) i 2021 og 2022, og har vi besluttet å fase ut maltodekstrin.
- Alle våre produkter inneholder en vesentlig andel råvare, og vi forsøker å holde innholdet så høyt som mulig, innenfor de rammene vi har.
- Vi ser på muligheten for å lage grovere farseprodukter
- Vi jobber med å utvikle mindre prosesserte produkter, for å kunne tilby et alternativ til noen av volumproduktene vi har i dag
Når flere svar kommer, vil vi ta grep der det er nødvendig.