Hva er tilsetningsstoffer?
Tilsetningsstoffer eller E-stoffer, som det også kalles, er en fellesbetegnelse på stoffer som blir tilsatt maten for å sikre mattrygghet, forlenge holdbarhet, gi smak, konsistens eller farge. Bokstaven E står for at stoffene er EU-godkjente, og sier ingenting om stoffets opprinnelse eller egenskaper. De kan være både naturlig og kunstig fremstilt.
I Norge har vi noe som heter forskrift om tilsetningsstoffer til næringsmidler. Forskriften forteller oss hvilke stoffer som er lov til å bruke i ulike matvarer, og i hvilke mengder. Forskriften stiller også strenge krav til at det ikke skal tilsettes mer enn nødvendig i et produkt, samt at den er tydelig på at alt som tilsettes et produkt og som har en bestemt funksjon, skal være regulert gjennom den. Det er altså kun lov å bruke godkjente tilsetningsstoffer i mat. Godkjenning blir gitt hvis det foreligger tilstrekkelige vitenskapelige undersøkelser som viser at stoffet ikke er helseskadelig.
Forskriften er laget for å veilede matindustrien, samt å beskytte forbruker. Nortura er pliktig til å forholde oss til denne. I de tilfeller hvor det kommer forskning eller dokumentasjon som gjør at vi mener det er nødvendig å gjøre innstramninger, utover det regelverket sier, så gjør vi det. Et eksempel på dette er Norturas utfasing av Karragenan E407, der vi tidlig tok grep og faset ut tilsetningsstoffet i løpet av 2021 og 2022. Les mer her.