Som samvirke og industribedrift har Nortura et ansvar vår for å hjelpe våre medlemmer og leverandører til mer klimavennlig matproduksjon.
Derfor etablerte vi en omfattende bærekraftstrategi i 2022 som blant annet har som mål å kutte metanutslipp fra kjøttproduksjon med minst 30 prosent innen 2030.
Et av tiltakene var å etablere en rammeavtale med Norges viktigste forsøkssenter for et bærekraftig jordbruk – Mære Landbruksskole. Deres prosjekt «Nullutslippsgården» er en inspirasjon for oss i Nortura, og en inspirasjon for bønder og matprodusenter i hele verden.
Vi skal teste ut ny klimaforskning og -teknologi i praksis for å gjøre rødt kjøtt grønnere. Vi skal dele kunnskap og finne en ny produksjonsmodell som fører til at kravet om redusert kjøttforbruk erstattes med et krav om lavere klimagassutslipp. Her er et motsvarende eksempel.
Ingen har krevd at vi skal kjøre mindre bil, men alle krever at bilene skal slippe ut mindre CO2.
Hvorfor krever man ikke det samme fra kua? Fordi verden trenger mat og folk foretrekker kjøtt, forvent av oss at vi skal levere klimakutt og bærekraft ikke at norske husdyrbønder skal opphøre å eksistere.
Jeg er spent på resultatene fra dette prosjektet. Forsøket som nå er i gang på Mære Landbruksskole med 33 okser som får fôrtilsetningen 3-NOP. Dette prosjektet er det første i sitt slag på kjøttproduksjon i Norge. Forsøk i Canada viser lovende resulter.
Vi håper dette prosjektet vil vise at vi med 3-NOP alene kan redusere metanutslipp med 30 prosent, i tråd med avtalen Norge signerte på klimamøtet COP 26 i Glasgow. (også som uthevet sitat)
Jeg er trygg på at vi skal greie å løse klimautfordringen. Dette samarbeidsprosjektet er bare begynnelsen på en ny fremtid for den norske bonden. Hybrid-kua står i fjøset på Mære. Kanskje beiter Teslakua på norske enger om noen år?